Японският производител заяви,че ще затвори завода си във Суиндън,който се намира на 110 километра западно от Лондон. Затварянето на завода предстои да стане през 2022 година.
Това ще бъде още един удър върху британската икономика, докато Обединеното кралство се подготвя за Брекзит.
3500 работни места ще бъдат изложени на риск със затварянето на завода. Това е единствената фабрика за производство на автомобили Хонда във Европа. Заводът произвежда повече от 150 000 автомобила годишно.
Заводът във Суиндън започва производството първоначално на двигатели през 1989 година, а през 1992 година започва производството на автомобили.
Над 90% от продукцията на завода в Суиндън е за износ. Неяснотата около нашумелия в последно време Брекзит и дали Великобритания изобщо ще има търговски споразумения с ЕС и САЩ са изиграли основна роля за решението на японците.
Заводът ще продължи работа поне до 2021 година, до края на сегашното поколение Сивик. Дотогава компанията не предвижда съкращения на работници.
Решението повдига интересни въпроси пред шефовете на Хонда- дали да помислят за друга производствена база във ЕС, или да разчитат на внос.
Знаем обаче със сигурност, че идва краят на англичанките.